Jouw mening teltMeedenken over Cromvoirt, Helvoirt en Vught

Sneller perspectief op financiële gezondheid

Om financiële problemen te voorkomen is het heel belangrijk dat inwoners op tijd hulp krijgen op het moment dat er schulden of geldzorgen zijn. Om dit te bevorderen is sinds 2021 ‘vroegsignalering’ verankerd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. En sinds 2023 is het schuldsaneringstraject verkort. Het uitgangspunt: sneller perspectief op financiële gezondheid.

Maar wat houdt vroegsignalering nou precies in? Het heeft als doel het voorkomen dat betalingsachterstanden oplopen tot problematische schulden. De zogenoemde ‘vastelastenpartners’: zorgverzekeraars, woningverhuurders, energiebedrijven en drinkwaterleveranciers moeten betalingsachterstanden doorgeven aan gemeenten.

Investeren in persoonlijk contact
Het bereik van vroegsignalering is nog beperkt. Sommige inwoners willen geen hulp, bijvoorbeeld omdat ze zich schamen. Anderen denken geen hulp nodig te hebben. Voor hen komt vroegsignalering te vroeg; ze zijn nog niet klaar om een hulpaanbod te accepteren. Als gemeente gaan we nog meer investeren in persoonlijk contact, om écht in gesprek te gaan met inwoners en te luisteren naar hun verhaal. Dat vergroot de kans om inwoners te bereiken en vroegsignalering tot een succes te maken.

Schuldsanering verkort
In juli 2023 hebben we een enorme verandering meegemaakt. Het schuldsaneringstraject is in principe verkort van 36 maanden naar 18 maanden. Afhankelijk van de persoonlijke situatie los je gedurende deze periode zoveel mogelijk je schulden af.  Het doel van dit traject is een schuldenvrije toekomst. Passende begeleiding en nazorg zijn hierbij erg belangrijk. Het is altijd maatwerk; de geboden ondersteuning kan ook na de aflosperiode doorlopen als dit nodig is. Het doel van het verkorten van de aflosperiode is helder: meer hulpvragen en sneller perspectief op financiële gezondheid.

Heb je schulden of geldzorgen?
Neem bij schulden of betalingsachterstanden altijd direct contact op met Wegwijs+. Ook als je nog geen schulden hebt, maar wel geldzorgen. Wegwijs+ kan je helpen bij het vinden van oplossingen. Bel 073 658 07 50 of ga naar wegwijsplus.vught/geldzorgen-en-schulden.

Cookie-instellingen