Jouw mening teltMeedenken over Cromvoirt, Helvoirt en Vught

Extra drukte aanvraag reisdocumenten

Sinds begin dit jaar gaan meer inwoners dan normaal hun paspoorten en identiteitskaarten vernieuwen (ook wel: paspoortpiek). Dit zorgt voor extra drukte en misschien een langere wachttijd bij het aanvragen. Hoe dat zit, lees je hier.

Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig (voor volwassenen vanaf 18 jaar). Daarvoor was de geldigheidsduur van deze documenten 5 jaar. Dat zorgde ervoor dat tussen 2019 en 2024 weinig nieuwe documenten aangevraagd zijn. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met 10-jarige geldigheid. De verwachting is dat de piek 5 jaar duurt.

Wat merk je hiervan?
Je kunt te maken krijgen met langere wachttijden bij het aanvragen en ophalen van een nieuw reisdocument. Wij doen ons best om te voorkomen dat je hier last van hebt door extra personeel in te zetten en ruimere openingstijden. Toch kan het voorkomen dat een aanvraag langer duurt dan normaal. Los van de paspoortpiek is het in het voorjaar bijvoorbeeld altijd druk met aanvragen. Die extra drukte verwachten we ook tijdens de paspoortpiek.

Wat kun je doen?
Zorg ervoor dat je ook zelf in de gaten houdt wanneer uw reisdocument verloopt. Dan weet je wanneer je jouw document moet vernieuwen en kun je daar rekening mee houden. Maak ruim op tijd een afspraak om je paspoort of identiteitskaart te vernieuwen. Daarnaast ben je altijd verplicht jezelf te kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Je hebt voor het aanvragen van jouw nieuwe document een afspraak nodig. Op onze website www.vught.nl kun je afspraken plannen en zie je wat je nodig hebt om een nieuw document aan te kunnen vragen. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken (073 6 580 680).

Aanvragen met spoed, voor een noodpaspoort of buiten de gemeente
Aanvragen van een reisdocument met spoed is mogelijk. De paspoortpiek is geen geldige reden voor een noodpaspoort. Hiervoor gelden de reguliere voorwaarden en deze zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl . Het is niet mogelijk om een nieuw reisdocument aan te vragen buiten jouw eigen gemeente. Dit kan alleen bij de eigen gemeente. Voor Nederlanders die in het buitenland wonen gelden andere regels, die zijn ook te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie of een afspraak maken?
Als je op zoek bent naar informatie over het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart of direct een afspraak wil maken, kun je terecht bij www.vught.nl.

Cookie-instellingen