Duurzamer VughtSamen naar een groen 2050
Duurzamer VughtSamen naar een groen 2050

Herfstblad is goud waard deze lente

Marieke van de Laar 29-04-2024 45 keer bekeken 0 reacties

Om onkruidgroei, verdroging en hittestress op natuurlijke wijze tegen te gaan, zijn we eind april 2024 gestart met een proefproject gevallen herfstblad.

Op verschillende plantvakken in Vught wordt strooisel van gefermenteerd blad aangebracht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit een positief effect heeft op een gezond bodemleven, het vochtvasthoudend vermogen en daarmee de groei en vitaliteit van de planten bevordert.

De gefermenteerde bladeren worden eind april en begin mei verwerkt in een aantal plantvakken in Vught. In mei, juni, juli en september wordt gekeken naar de onkruidgroei en de vitaliteit van deplanten. Dit gebeurt door de bewerkte plantvakken te vergelijken met de vakken waar het strooisel niet is aangebracht. Dit wordt de komende drie jaar gedaan, omdat er verwacht wordt dat de effecten pas op de langere termijn goed te zien zijn. Als het proefproject positief uitvalt, kan voortaan het gevallen blad uit Vught verwerkt en gebruikt worden
voor meer plantvakken. Op deze manier wordt gevallen blad weer teruggebracht in de kringloop!

Waar wordt het strooisel aangebracht?
Het strooisel wordt aangebracht in enkele plantvakken aan de Torenstraat in Helvoirt, langs de Boxtelseweg,
aan de Graaf van Rechterenlaan, aan de Paardensteeg en langs de Mgr. Goossensingel. Het is mogelijk
dat het op deze plekken ruikt naar compost. Bij veel regen kan het strooisel wegspoelen. Als dit gebeurt, wordt er extra geveegd.

Cookie-instellingen