Duurzamer VughtSamen naar een groen 2050
Duurzamer VughtSamen naar een groen 2050
Submenu

Isoleren is weer mogelijk door landelijke aanpak

26-06-2024 74 keer bekeken 0 reacties

In de spouwmuren en daken van woningen kunnen vogels en vleermuizen wonen. Bij het isoleren van de spouwmuur of van het dak kunnen deze dieren worden gedood. Hoe zorg je ervoor dat de dieren blijven leven als je gaat isoleren? VET-Vught geeft antwoord.

Wist je dat in de spouwmuren en daken van woningen kleine vogels en vleermuizen kunnen wonen? Bij het isoleren van de spouwmuur of het dak kunnen deze dieren worden gedood. Dat mag niet van de wet. Door je huis te isoleren kun je het gebruik van aardgas verminderen, zorgen voor een lagere energierekening en voor meer comfort in huis. Maar hoe zorg je er dan voor dat de vogels en vleermuizen niet worden gedood door het aanbrengen van deze isolatie? Energiecoöperatie VET-Vught geeft het antwoord.

In principe zou je, voordat je de isolatie laat aanbrengen, een ecologisch onderzoek moeten laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat de spouw muur en het dak vrij zijn van dieren.  Dit kost al snel een paar duizend euro. Veel huizenbezitters zullen om die reden géén isolatie aanbrengen. Daarom hebben verschillende ministeries en andere instanties af spraken gemaakt over de Landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren. Woningeigenaren kunnen hun woning nu isoleren door een isolatiebedrijf in te schakelen dat natuurvriendelijk isoleert.

Hoe gaat dit in zijn werk?
Als je de spouwmuur of het dak wilt isoleren, kies dan een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Deze bedrijven zijn te vinden op www.natuurvriendelijkisoleren.nl. Ook in onze regio zijn deze bedrijven te vinden. Bij natuurvriendelijk isoleren wordt ook rekening gehouden met bijvoorbeeld broedseizoenen; het kan dus zijn dat de isolatiewerkzaamheden pas later kunnen worden uitgevoerd. Ook geldt een bepaald maximum aantal woningen dat per buurt in een jaar geïsoleerd mag worden, zodat de dieren nog ergens anders naar toe kunnen.

Nog meer vragen?
Nog vragen? Stel ze bij het Energie + Klimaat loket Vught aan het Moleneindplein 25 in Vught
T 073-3032757
info@energieloketvught.nl

Dit artikel is geschreven door Vet-Vught. VET is een burgerinitiatief van en voor Vughtse burgers. Vet streeft er  naar om het voor alle Vughtenaren mogelijk te maken te kiezen voor energiebesparing en duurzame energie. Meer informatie over VET-Vught vind je op de website: www.vet-vught.nl

 

Cookie-instellingen